hagabowling.se

Att bowla ska kunna vara roligt för precis alla oberoende av ålder, kön eller fysiska förutsättningar. Om man har något form av funktionshinder, går det idag utmärkt att bowla då det finns många eldsjälar som startat upp klubbar och föreningar för att man som funktionshindrad, ska kunna få möjlighet att bowla med stöd och hjälp.

Eldsjälar inom bowling för funktionshindrade

Det finns många eldsjälar som ligger bakom initiativet att starta föreningar och klubbar där alla ska kunna vara delaktiga. Då eldsjälen Marvin Semakala startade Stockholm Västra IFF 2008 för handikappade, blev den en succé och tränar nu handikappade ungdomar två gånger i veckan i bowling. Även Svenska Bowlingförbundet har nio olika klubbar inom så kallad parabowling. Para står för parallell och härstammar från parasport där handikappade kan ägna sig åt tävlingar och sport för handikappade. Klubbarna inom parabowling i Sverige är Norsborg AIK, Solhöjden IF, BK Bus, BK Kristallen, BK Lindarna, SK Nova, Täby BwK, Upplands-Väsby/Sigtuna BK och Stockholm Västra IFF. Oavsett om man är funktionshindrad eller inte, är det ett faktum att bowling är roligt för alla och man kan utmana både vänner och familj på en rolig turné och kanske ta en öl ihop i bowlinghallen. Att ha roligt tillsammans kan även innebära andra roliga aktiviteter som att fira halloween! Då kan man behöva fantasifulla och häftiga halloweenkläder att klä ut sig i och få vänner och familj att häpna eller skratta.

Hur bowlar man som handikappad?

Bowling för handikappade i tävling eller till vardags, sker alltid i en vanlig bowlinghall. Det finns en hel del fakta att känna till innan man bowlar, som man kan ha nytta av. Många bowlinghallar har idag hjälpmedel tillgängliga för den som behöver. Det finns en innovativ uppfinning som heter Gotlandsränna som nu finns på många bowlinghallar att kunna låna. Den smarta Gotlandsrännan gör att handikappade kan bowla enklare och är ett ovärderligt hjälpmedel! I en tävling är det tillåtet att ha en en assistent som kastar klotet om man inte kan göra detta själv. De som sitter i rullstolen kan ändå guida och säga vart klotet ska kastas, samt vilken vinkel som behövs. Något som är viktigt att tänka på, är att rullstolen måste stå stilla när man kastar klotet så att man inte riskerar rulla iväg i kastet. Bowling är idag till för alla och för att ha riktigt roligt tillsammans!