hagabowling.se

Att gå och bowla är något vi oftast för första gången stöter på när vi är barn. Antingen när vi får testa på bowling för första gången tillsammans med våra föräldrar eller när vi tillsammans med klassen åker till den lokala bowlinghallen för att få en bättre sammanhållning i klassen. Senare i livet är bowling en populär aktivitet på dejter och på after works.

I över hundra år har det funnits bowling i Sverige och sedan den allra första bowlinghallen öppnade år 1909 på hotell Regina i Stockholm har det bildats en hel del bowlingföreningar och det finns en bowlinghall i nästan varenda större ort runt om i hela Sverige. Idag finns det ungefär 250 bowlinghallar runt om i hela Sverige, vilket tillsammans blir ungefär 2500 bowlingbanor att välja bland.

Du kan bowla för nöjes skull, men bowling är också något som man kan tävla i. Idag finns det omkring 30 000 aktiva bowlingutövare i Sverige. VM i bowling spelas vartannat år.

Vad är bowling?

Bowling är en sorts sport där man använder sig av käglor. Utövaren, eller spelaren, av sporten använder ett klot som kallas bowlingklot för att få ner käglorna. Käglorna är placerade i en triangel längst ute på bowlingbanan. Triangeln består av tio stycken käglor som spelaren använder bowlingklotet för att få ner. Poängen räknas efter hur många käglor spelaren får ner.

Bowlingkloten är oftast tillverkade av hård plast. Kloten kan väga olika mycket beroende på hur mycket spelaren orkar bära. Ju tyngre klot desto större chans är det att få ner alla käglor. Men eftersom det krävs en hel del kraft för att skjuta iväg ett tungt klot kan det vara en bra idé att testa sig fram och se vilket klot som passar bäst. Som högst kan ett bowlingklot väga 7257 gram. Till skillnad från bollar och klot i andra sporter har bowlingklotet minst tre hål som är till för att spelaren ska stoppa sina fingrar i.

En bowlingbana är oftast gjord av trä eller laminat. Bowlingbanorna kan vara glidiga och för att få fäste och inte slita ut banorna krävs det att du bär bowlingskor. När du kommer till en bowlinghall och ska bowla finns det ett gäng bowlingskor som är sorterade efter storlek som du kan låna och ha på dig under spelets gång. Men om du bowlar ofta och kanske till och med på professionell nivå kan det vara bra att investera i ett par egna bowlingskor.

Eftersom bowling är en sport som går att spåra ända till antikens Grekland och forna Egypten är det svårt att veta exakt var själva namnet bowling kommer ifrån. Från 1530 finns en förklaring av ordet på engelska som lyder ”the act of playing at bowls”, vilket betyder att ordet syftar på att man använder klot när man bowlar.