hagabowling.se

För att bowlingen ska vara just bowling krävs det egentligen bara tre stycken delar: klotet, banan och käglorna. I den här delen går vi in lite mer på bowlingens grundmaterial.

Klotet

Det finns flera olika sorters klot att välja bland när du ska bowla. De enklare kloten består av polyester och får väga max 7250 gram. Men det finns också de klot som är något mer avancerade. De kloten är gjorda av uretanplast, vilket gör att klotet kan skruvas mer i jämförelse med ett ”vanligt” klot. Dessa klot kan anpassas särskilt efter spelarens hand, medan vanliga klot har tre standardhål. Ett bowlingklot får högst ha tolv stycken hål, alltså ett för varje finger, ett hål för ventilation och ett hål för balans. Sedan kan det också finnas ett hål som kallas för ”milli”-hål som används för att känna klotets hårdhet.

Banan

En bowlingbana mäts i fot och är 60 fot lång, vilket i meter motsvarar ungefär 19,2 meter. Banorna är oftast tillverkade av laminat eller i trä. Detta gör att banorna behöver oljas för att de ska hållas fräscha och spelbara längre. På sidan av en bowlingbana finns två bomrännor som fångar upp klotet när det hamnar utanför banan.

Käglorna

Käglorna består av plast och deras mitt är gjorda av lönnträ. Käglorna kan väga mellan 1417 gram och 1644 gram. I höjd ska de vara 381 mm och deras bottendiameter ska vara 57 mm. Där käglan är som bredast är måttet ungefär 121 mm. Käglorna är oftast vita och har två röda streck.