hagabowling.se

Så hur blev bowlingen ett populärt nöje och sport?

Bowlingens tidiga historia

Olika typer av sporter där käglor har en central roll har funnits i tusentals år. Man vet inte exakt när bowlingen uppkom, men år 1930 gjorde arkeologer i Egypten ett fynd i en grav. Där fanns det käglor och klot som liknar de som vi använder till bowling idag, fast något äldre versioner av dem. Graven och fynden daterades till år 3200 före Kristus.

Det är alltså från Egypten bowlingen har sitt första ursprung. Från Egypten färdades bowlingen sedan vidare ut i resten av världen och till Europa. Tyskland, Nederländerna och Storbritannien var de första länderna i Europa där bowling spelades. Men då kallade man spelet för kägelspel och det fanns ett flertal olika varianter på spelet och oftast använde man sig av nio käglor. Då fanns bowling att spela i större herrgårdar och på värdshus, vilket innebär att bowling var lite av en lyxsport.

Bowlingens utveckling

Från Europa vandrade bowlingen så småningom vidare till USA i och med den stora migrantvågen på 1800- och 1900-talet. En av många saker som de emigrerande européerna tog med sig till USA var bowlingen. Bowlingen var något som verkligen uppskattades av amerikanerna och det blev snabbt en populär sport. Det var år 1895 i USA man började att spela med tio stycken käglor istället för nio och sedan dess har tio käglor varit det som är standard inom sporten. I slutet på 1800-talet bildades American Bowling Congress och förutom att spelet nu fick tio käglor tog man fram tydligare regler och vilken sorts utrustning bowlingen ska innehålla. Bowlingen blev en populär sport bland amerikaner och det öppnades bowlinghallar runt om i hela USA i alla delstater.

Bowlingens popularitet fortsatte att öka i och med att man på 1950-talet utvecklade automatiska kägelmaskiner som vi numera ser i bowlinghallar idag. Där ställs käglorna automatiskt i ordning med hjälp av en maskin efter att spelaren har kastat sitt klot och förhoppningsvis fått ner ett antal käglor.

Från början var bowling ett nöje och man bowlade för skojs skull. Men allt eftersom sporten växte i popularitet och utvecklades började man också att sätta ihop olika bowlinglag för att tävla i sporten. Idag kan man tävla i olika turneringar och gå ända till VM om man är riktigt duktig.